LIVRARE GRATUITA la orice comanda de minim 149 lei

Articole

De ce apare acneea?

De ce apare acneea?

Septembrie 09, 2022
De ce apare acneea?
Share

Acneea nu doar că te deranjează vizual când te uiți în oglindă, însă „coșurile sub piele” dor, iar pe lângă asta te afectează și pe plan emoțional pentru că îți scad stima de sine și bucuria zilnică. Ce facem în această situație?

Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane) și cosuri, în special la nivelul feței, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui și brațelor, aceste zone prezintând cele mai multe glande sebacee.

Acneea apare în momentul în care porii sunt astupați cu praf, piele moartă, machiaj ori sebum (combinație care duce la dezvoltarea bacteriei responsabile cu acneea – Propionibacterium acnes). În mod normal, celulele moarte ale pielii se ridică la suprafața porilor, însă când organismul începe să producă o cantitate mare de sebum, acest ulei care împiedică pielea să se usuce, blochează celulele moarte în interiorul porului. Uneori, bacteriile care se găsesc pe suprafața pielii, cum ar fi Propionibacterium acnes, sunt și ele blocate în interiorul porului. Aici, bacteriile au un mediu propice pentru a se dezvolta și multiplică foarte repede. Porul se inflamează, iar zona devine roșie și umflată. Dacă inflamația este în profunzimea pielii, apare un chist sau un nodul.

Tipuri de acnee

Acneea neinflamată este caracterizată prin comedoane închise sau deschise, cunoscute și ca puncte albe, respectiv, puncte negre. Atunci când porii sunt blocați de sebum și celule moarte ale pielii, iar partea de sus a porului rămâne deschisă apar punctele negre, pe când cele albe apar când porii sunt închiși și capătă o formă de umflătură de mici dimensiuni la nivelul pielii.

Acneea inflamată este o consecință a excesului de sebum și celulelor moarte, dar și a acțiunii bacteriilor, care duc la inflamarea pielii și, implicit, la apariția unor coșuri dureroase ce se vindecă greu. Acest tip de acnee se împarte în mai multe categorii, în funcție de severitate:

  • Papulele – reprezintă prima formă de acnee inflamată ce afectează pielea și sunt formațiuni mici, roșii și umflate, ce apar atunci când pereții porilor sunt afectați de o inflamație severă. Pielea din jurul lor are, de obicei, o nuanță de roz.
  • Pustule – aceste formațiuni sunt asemănătoare papulelor, însă au vârful galben sau alb
  • Nodulii – atunci când porii blocați și inflamați sunt iritați, își măresc volumul și cauzează noduli localizați în adâncul pielii. În acest caz, este necesar un consult de specialitate pentru un diagnostic și un tratament potrivit.
  • Chisturile – chisturile apar când porii sunt blocați de sebum, celule moarte și bacterii, fiind mai adânci decât nodulii. Este cea mai gravă formă de acnee, dureroasă și greu vindecabilă.

Cauzele pentru care apare acneea:

  • hipersecreția de sebum (corpul produce în exces această substanță grasă)
  • acumularea de celule moarte pe suprafața pielii (foliculii firelor de păr sunt înfundați sau blocați din cauza sebumului și a celulelor moarte ale pielii)
  • porii înfundați cu sebum, praf și alte reziduuri
  • dezvoltarea bacteriilor în porii înfundați
  • activitatea în exces a hormonilor androgeni

Dacă ai o formă severă de acnee, este important să soliciți ajutorul dermatologului. Cu cât este mai mare gradul de severitate, cu atât crește riscul de a rămâne cu cicatrici permanente pe piele. Adresează-te dermatologului care să-ți facă o schemă de tratament adaptată nevoilor tipului tău de ten.